21 Aug 2022

Τενοντίτιδα αχιλλείου

Sylvain Contant
Οστεοπαθητικός

Τενοντίτιδα αχιλλείου:

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Έχετε παρατηρήσει πόνο στο πίσω μέρος του ποδιού σας ειδικά το πρωί ή μετά από μια μεγάλη βόλτα ή δραστηριότητες στο γυμναστήριο ή ακόμα και να κάθεστε για μεγάλες περιόδους; Αυτόν τον παχύ τένοντα που ονομάζουμε αχίλλειο τένοντα. Συνδέει τον μυ της γάμπας και του πέλματος για να εισαχθεί στο οστό της φτέρνας. Είναι ο ισχυρότερος τένοντας στο σώμα και σας επιτρέπει να πιέζεστε ενώ περπατάτε, τρέχετε και πηδάτε.

Λοιπόν, γιατί να αρχίσει να πονάει ο πιο δυνατός τένοντας στο σώμα σας, ειδικά αφού κάνετε τις αναζητήσεις σας στο google και έχετε κάνει τις προτεινόμενες διατάσεις γάμπας και εκκεντρικές ασκήσεις φόρτωσης και φυσικά τις περίφημες ασκήσεις γλουτών και δοκιμάσατε τις 6 συνεδρίες shockwave που κάθε ιατρικός γιατρός ο ιδιοκτήτης της κλινικής ορκίζεται.

Έτσι, συνήθως τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα εμφανίζονται λόγω συσσώρευσης δραστηριοτήτων ή έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να βελτιώσετε την κινητικότητά σας. Έτσι, χρησιμοποιείς το πάσο της τάξης σου και ξεκινάς το Barry’s Boot camp, τις προπονήσεις F45 ή τον καναπέ μέχρι 5k όλα με καλές προθέσεις, προφανώς, αλλά στο σώμα δεν αρέσει ο γρήγορος ρυθμός αλλαγής, δεν μπορεί να το διαχειριστεί. Ο άλλος λόγος είναι το διαβατήριό σας για τραυματισμό που έχετε ξεχάσει.

Αυτή η επέμβαση στον αστράγαλο ή στο γόνατο που κάνατε όταν ήσασταν στην εφηβεία σας ή τον πόνο στην πλάτη που αγνοούσατε συνεχώς ή εκείνο το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού που βλέπει με λάθος τρόπο. Όλες αυτές οι διατάσεις γιόγκα δεν βοήθησαν πραγματικά στην επίλυση των προηγούμενων τραυματισμών σας, επειδή δεν έχετε καταφέρει να προσδιορίσετε τι πρέπει να κάνετε, συγκεκριμένα σε ποιο σχήμα ή πόζα αγωνίζεστε να μπείτε; Αντί να πιέζετε τον εαυτό σας σε αυτό το σχήμα, κατανοήστε τι προκαλεί τον πόνο σας.

Λοιπόν, το ερώτημα είναι, γιατί ο ισχυρότερος τένοντας στο σώμα σας προκαλεί πόνο; Οι ερευνητικές εργασίες και οι επαγγελματίες υγείας αποκαλούν αυτή την τενοντίτιδα ή αχίλλειο τενοντίτιδα. Μπορεί να εμφανιστεί στο μέσο τμήμα του τένοντα ή παρεμβολή όπου ο τένοντας εισάγεται στο οστό της φτέρνας.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας δείχνουν με τα δάχτυλά τους τους γύρω μύες γύρω από τον αστράγαλο για να πουν ότι είναι αδύναμος και ότι υπάρχει υπερβολικό φορτίο στον ισχυρότερο τένοντα του σώματος. Έτσι, σου λένε να κάνεις εκκεντρικές ασκήσεις φόρτισης για τον Αχίλλειο τένοντα, κάτι που έχει ερευνηθεί πολύ καλά και βγάζει νόημα. Αλλά ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και ας ρωτήσουμε γιατί ο ισχυρότερος τένοντας στο σώμα είναι αδύναμος και γιατί πονάει;

Ο πόνος δεν οφείλεται πάντα στην αδυναμία, τι γίνεται με την ευθυγράμμιση πιο πάνω στην αλυσίδα, όπως το κεφάλι, η λεκάνη και η ευθυγράμμιση των οστών του αστραγάλου σας, ακόμα και η ευθυγράμμιση του μεγάλου δακτύλου σας που πιέζει το πάτωμα όταν περπατάτε ή τρέχετε.

Εάν έχετε χάσει την ικανότητα να σηκώνετε το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας από το πάτωμα, αυτό θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την εμβιομηχανική του αστραγάλου σας και αυτό είναι ένας μεγάλος παίκτης για τη μηχανική των ποδιών και του ολόκληρου σώματος. Χάνοντας λοιπόν αυτή την ικανότητα να εκτελείτε μια τόσο σημαντική κίνηση, τι αντίκτυπο έχει αυτό στον αχίλλειο τένοντα σας; Αυτές είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον επαγγελματία υγείας σας και δεν είναι επειδή έχετε αδύναμους γλουτιαίους και αδύναμους μύες της γάμπας.

Εμείς ως επαγγελματίες υγείας και ασθενείς πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάμε τα συμπτώματα, αλλά να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί έχει συμβεί και ποιος είναι ο κινητήριος παράγοντας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοείτε τα συμπτώματά σας. Η μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία είναι ο στόχος που θέλετε να επιτύχετε, ενώ παράλληλα ανακαλύπτετε γιατί αυτός ο πόνος είναι πάντα ένα πρόβλημα για το σώμα σας και γιατί επαναλαμβάνεται συνεχώς. Προφανώς, εάν είχατε ένα μεγάλο τραύμα που μόλις συνέβη, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή αντίκτυπο από αθλητική δραστηριότητα, θα δώσετε πρώτα προσοχή σε αυτό.

Υπάρχουν 206 οστά στο σώμα και το 25% αυτών των οστών είναι στο πόδι σας, τι εάν ένα από τα οστά στο πόδι είναι κολλημένο ή περιορισμένο, για παράδειγμα τα οστά του αστραγάλου και η κνήμη τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στον αχίλλειο πόνο σας; Ανατρέξτε στη σελίδα υπηρεσιών μου ή διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για την τενοντίτιδα του Αχιλλέα.

Αχιλλείος Τενοντίτιδα

Η αχίλλειος τενοντίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που εμφανίζεται όταν ο μεγάλος τένοντας που τρέχει στο πίσω μέρος του κάτω ποδιού ερεθιστεί και φλεγμονή.
Ο Αχίλλειος τένοντας είναι ο μεγαλύτερος τένοντας στο σώμα. Συνδέει τους μύες της γάμπας με το οστό της φτέρνας και χρησιμοποιείται όταν περπατάτε, τρέχετε, ανεβαίνετε σκάλες, πηδάτε και στέκεστε στις μύτες των ποδιών σας. Αν και ο αχίλλειος τένοντας μπορεί να αντέξει μεγάλες καταπονήσεις από το τρέξιμο και το άλμα, είναι επίσης επιρρεπής σε τενοντίτιδα, μια κατάσταση που σχετίζεται με υπερβολική χρήση κατά τη γνώμη μου κακή εμβιομηχανική που θα μπορούσε να οφείλεται σε προηγούμενο τραυματισμό και αντισταθμιστικά προβλήματα στο σώμα.

Τα κοινά συμπτώματα της αχίλλειας τενοντίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Πόνος και δυσκαμψία κατά μήκος του αχίλλειου τένοντα το πρωί ή μετά τη δραστηριότητα.
  • Πόνος κατά μήκος του τένοντα ή του πίσω μέρους της φτέρνας που επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα και γίνεται δύσκαμπτος.
  • Έντονος πόνος την ημέρα μετά την άσκηση.
  • Πάχυνση του τένοντα.
  • Σχηματισμός οστικού ερεθίσματος (ενθετική τενοντίτιδα)

Δύο περιοχές όπου μπορεί να εντοπιστεί ο πόνος.

Μη εισαγωγική αχίλλειος τενοντίτιδα και Εισαγωγική αχίλλειος τενοντίτιδα

Στη μη παρεμβολή Αχίλλειου τενοντίτιδα, επηρεάζονται οι ίνες στο μεσαίο τμήμα του τένοντα (πάνω από το σημείο που προσκολλάται στη φτέρνα). Στο περασμα του χρονου, οι ίνες μπορεί να αρχίσουν να διασπώνται και να αναπτύσσονται μικροσκοπικά σκισίματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο και πάχυνση του τένοντα.

Η παρεμβολή Αχίλλειος τενοντίτιδα περιλαμβάνει το κατώτερο τμήμα του τένοντα, όπου προσκολλάται (εισάγεται) στο οστό της φτέρνας (γνωστό και ως πτέρνας).

Τόσο στην τενοντίτιδα του Αχίλλειου με μη παρεμβολή όσο και στην παρεμβολή, οι κατεστραμμένες τενοντιακές ίνες μπορεί να ασβεστοποιηθούν (σκληρυνθούν) με την πάροδο του χρόνου. Συχνά σχηματίζονται οστικά σπιρούνια στη φτέρνα με παρεμβολή αχίλλειου τενοντίτιδα.

Η παρεμβολή Αχίλλειος τενοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή ή επίπεδο δραστηριότητας, αν και εξακολουθεί να είναι πιο συχνή στους δρομείς. Συχνά προκαλείται από σφίξιμο των μυών της γάμπας, το οποίο ασκεί αυξημένη πίεση στην εισαγωγή του Αχίλλειου τένοντα.

Αιτία

Η αχίλλειος τενοντίτιδα τυπικά δεν σχετίζεται με συγκεκριμένο τραυματισμό. Το πρόβλημα προκύπτει από το επαναλαμβανόμενο στρες στον τένοντα. Όπως εξηγείται προηγουμένως, θα μπορούσε να είναι τα οστά του αστραγάλου που δεν μπορούν να μετακινηθούν από τη θέση στην οποία βρίσκονται ή η κακή ευθυγράμμιση δομικές αλλαγές απευθείας στο πόδι, όπως το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού ή οι προηγούμενοι τραυματισμοί που επηρεάζουν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον αχίλλειό σας.

  • Μια ξαφνική αύξηση της ποσότητας ή της έντασης της δραστηριότητας άσκησης. Για παράδειγμα, η αύξηση της απόστασης που τρέχετε κάθε μέρα κατά μερικά μίλια χωρίς να δίνετε στο σώμα σας την ευκαιρία να προσαρμοστεί στη νέα απόσταση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονή.
  • Οι σφιγμένοι μύες της γάμπας λόγω των οστών του αστραγάλου που δεν μπορούν να κινηθούν, η σφίξιμο ασκεί επιπλέον πίεση στον αχίλλειο τένοντα, ειδικά εκεί που εισέρχεται στο οστό της φτέρνας.
  • Η παραμόρφωση του Haglund. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει μεγέθυνση του οστού στο πίσω μέρος της φτέρνας. Αυτό μπορεί να τρίβεται στον αχίλλειο τένοντα και να προκαλέσει φλεγμονή και πόνο. Αυτό προκαλείται από κακή εμβιομηχανική όπου η λειτουργία του αστραγάλου έχει περιοριστεί για λίγο.

Υγειονομική Επαγγελματική Εξέταση

Αφού περιγράψετε τα συμπτώματά σας και συζητήσετε τις ανησυχίες σας, ο γιατρός θα εξετάσει το πόδι και τον αστράγαλό σας. Ο γιατρός θα αναζητήσει αυτά τα σημάδια:

  • Πρήξιμο κατά μήκος του αχίλλειου τένοντα ή στο πίσω μέρος της φτέρνας σας.
  • Οστικά άκανθα ή πόνος κοντά στο κάτω μέρος του τένοντα στο πίσω μέρος της φτέρνας σας (Ενθετική τενοντίτιδα).
  • Πόνος στη μέση του τένοντα, (μη εισαγωγική τενοντίτιδα)
  • Πόνος στη φτέρνα όταν τεντώνετε τη γάμπα σας.
  • Περιορισμένο εύρος κίνησης στον αστράγαλο σας — συγκεκριμένα, μειωμένη ικανότητα να στρέφετε τα δάχτυλά σας προς τα κάτω.

Κατά τη γνώμη και την εμπειρία μου, η λήψη της σωστής ρουτίνας ασκήσεων, η φυσιοθεραπεία και η σωστή διατροφή με τη χρήση φυσικών αντιφλεγμονωδών τροφών είναι πολύ καλύτερη λύση, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα μου για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Η ενεργή ανάπαυση είναι αυτό που συνήθως έλεγα στους ασθενείς μου

Το πρώτο βήμα για τη μείωση του πόνου είναι να μειώσετε ή ακόμα και να σταματήσετε τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν τον πόνο. Εάν συμμετέχετε τακτικά σε ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης (όπως το τρέξιμο), η μετάβαση σε δραστηριότητες χαμηλής πρόσκρουσης θα μειώσει την ένταση στον αχίλλειο τένοντα. Οι δραστηριότητες πολλαπλής προπόνησης, όπως η ποδηλασία, η ελλειπτική άσκηση και το κολύμπι είναι επιλογές χαμηλού αντίκτυπου που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε δραστήριοι. Το κλειδί με την ενεργητική ανάπαυση είναι ότι θέλετε να γνωρίζετε λιγότερο τον αχίλλειο πόνο σας το πρωί, μετά το μεσημέρι και κατά τη διάρκεια και μετά τις ασκήσεις. Όσο καλύτερα διαχειρίζεστε αυτήν τη διαδικασία τόσο πιο γρήγορη είναι η ανάκτησή σας.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο. Μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον πόνο σας αρκετά ώστε να σας επιτρέψουν να εκτελέσετε ασκήσεις φυσικοθεραπείας όπως συζητείται παρακάτω. Δεν μειώνουν, ωστόσο, την πάχυνση του εκφυλισμένου τένοντα. Η χρήση του φαρμάκου για περισσότερο από 1 μήνα θα πρέπει να επανεξεταστεί με τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψής σας. Κατά τη γνώμη και τις εμπειρίες μου για να κάνω τις σωστές ασκήσεις ρουτίνας και φυσιοθεραπευτική άσκηση αποκατάστασης και να τρώω καλά χρησιμοποιώντας φυσικά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι καλύτερα να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα μου για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Τεστ

Ο επαγγελματίας υγείας σας μπορεί να παραγγείλει απεικονιστικές εξετάσεις για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν τα συμπτώματά σας προκαλούνται από τον Αχίλλειο τένοντα. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξακρίβωση της σοβαρότητας της αχίλλειας τενοντίτιδας σας.

Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI)

Αν και η μαγνητική τομογραφία (MRI) δεν είναι απαραίτητη για τη διάγνωση της τενοντίτιδας του Αχίλλειου, είναι σημαντική για τον προγραμματισμό της χειρουργικής επέμβασης εάν η μη χειρουργική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική. Μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να δείξει τη σοβαρότητα της βλάβης στον τένοντα. Εάν χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας θα επιλέξει τη διαδικασία με βάση το μέγεθος της βλάβης του τένοντα.

Υπερηχογράφημα

Ο υπέρηχος έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα μεταξύ των γιατρών τα τελευταία χρόνια. Είναι ταχύτερη και λιγότερο δαπανηρή από την μαγνητική τομογραφία και μπορεί να εκτελεστεί εύκολα σε περιβάλλον γραφείου. Ωστόσο, ο υπέρηχος εξαρτάται περισσότερο από τον χειριστή από τη μαγνητική τομογραφία και μπορεί να αποφέρει λιγότερο συνεπή αποτελέσματα.

Θεραπεία για τραυματισμό του αχίλλειου τένοντα

Ενέσεις κορτιζόνης

Η κορτιζόνη, ένας τύπος στεροειδούς, είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Ενώ οι ενέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλους τραυματισμούς και καταστάσεις, οι ενέσεις κορτιζόνης στον αχίλλειο τένοντα δεν συνιστώνται επειδή μπορούν να προκαλέσουν ρήξη του τένοντα(σχίσιμο). Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει σημαντικά μειωμένη δύναμη τένοντα μετά την ένεση στεροειδών.

Άλλες ενέσιμες ουσίες, όπως το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) έχουν μελετηθεί για την τενοντίτιδα του Αχιλλέα και αρκετές μελέτες για Οι ενέσεις PRP έχουν δείξει βελτιώσεις στον πόνο. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να καθοριστεί πόσο αποτελεσματικό είναι το PRP για αυτήν την πάθηση.

Εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων (ESWT)

Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί κρουστικά κύματα χαμηλής ή υψηλής ενέργειας που εφαρμόζονται στον αχίλλειο τένοντα για την προώθηση της επούλωσης του κατεστραμμένου ιστού του τένοντα.

  • Το ESWT υψηλής ενέργειας μπορεί να γίνει σε μία επίσκεψη αλλά απαιτεί τοπική ή γενική αναισθησία.
  • Το ESWT χαμηλής ενέργειας αποτελείται από 3 έως 4 συνεδρίες και δεν απαιτεί τοπική αναισθησία.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση για τενοντίτιδα του Αχιλλέα θα πρέπει να εξετάζεται μόνο εάν ο πόνος δεν βελτιωθεί μετά από 6 μήνες μη χειρουργικής θεραπείας. Ο συγκεκριμένος τύπος χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από τη θέση της τενοντίτιδας και το μέγεθος της βλάβης στον τένοντα.

Το Debridement είναι ένας όρος που αναφέρεται στην αφαίρεση ή τον «καθαρισμό» κατεστραμμένου ιστού. Για την ένθετη τενοντίτιδα του Αχίλλειου, η αφαίρεση των οστικών σπιρουνιών από τη φτέρνα επιπλέον του κατεστραμμένου τενοντιακού ιστού πραγματοποιείται συνήθως με καλά αποτελέσματα. Μόλις αφαιρεθεί το ανθυγιεινό τμήμα του τένοντα, ο τένοντας που απομένει μπορεί να επανασυνδεθεί στο οστό της φτέρνας. Μεταλλικές ή πλαστικές άγκυρες καθώς και ισχυρές βελονιές μπορούν να τοποθετηθούν στο οστό της φτέρνας για να βοηθήσουν στη συγκράτηση του τένοντα στη θέση του.

Μετά τον καθαρισμό και την επισκευή, οι περισσότεροι ασθενείς επιτρέπεται να περπατούν με αφαιρούμενη μπότα ή γύψο εντός 2 εβδομάδων, αν και το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης στον τένοντα.

Σε περιπτώσεις όπου πρέπει να αφαιρεθεί περισσότερο από το 50% του αχίλλειου τένοντα, το υπόλοιπο τμήμα του τένοντα δεν είναι αρκετά δυνατό για να λειτουργήσει μόνο του. Ένας άλλος τένοντας πρέπει να μεταφερθεί για να αποκατασταθεί η δύναμη στο πόδι σας για ώθηση από το έδαφος. Ο τένοντας που βοηθά το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού να κάμπτεται προς τα κάτω (ο τένοντας καμπτήρα hallucis longus [FHL]) χρησιμοποιείται περισσότερο. Αυτός ο τένοντας αφαιρείται από το κάτω μέρος του μεγάλου δακτύλου και επανασυνδέεται στη φτέρνα. Μετά από αυτή τη χειρουργική επέμβαση, το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού εξακολουθεί να είναι σε θέση να κινηθεί και οι περισσότεροι ασθενείς δεν παρατηρούν αλλαγή στον τρόπο που περπατούν ή τρέχουν. Δεν έχω δει πολλά ποσοστά επιτυχιών στην εποχή μου ως θεραπευτής. Αυτό έχει σταματήσει πολλούς αθλητές στην καριέρα τους

Γαστροκνήμιος ύφεση

Πρόκειται για χειρουργική επιμήκυνση των μυών της γάμπας (γαστροκνήμιο). Επειδή οι σφιγμένοι μύες της γάμπας ασκούν αυξημένη πίεση στον αχίλλειο τένοντα, αυτή η διαδικασία είναι χρήσιμη για ασθενείς που εξακολουθούν να δυσκολεύονται να λυγίσουν τα πόδια τους, παρά το συνεχές τέντωμα.

Στην ύφεση του γαστροκνήμιου, ένας από τους δύο μύες που αποτελούν τη γάμπα επιμηκύνεται για να αυξηθεί η κίνηση του αστραγάλου. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με μια παραδοσιακή, ανοιχτή τομή ή με μια μικρότερη τομή και ένα ενδοσκόπιο - ένα όργανο που περιέχει μια μικρή κάμερα.

Ο γιατρός σας θα συζητήσει τη διαδικασία που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας. Τα ποσοστά επιπλοκών για την ύφεση του γαστροκνήμιου είναι χαμηλά, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν νευρική βλάβη.

Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα για τη θεραπεία πολλών μυοσκελετικών παθήσεων. Για την τενοντίτιδα του Αχίλλειου, μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση μικρής τομής για την τοποθέτηση κάμερας και μικρών εργαλείων μέσω του δέρματος για την αφαίρεση κατεστραμμένου και φλεγμονώδους ιστού του αχίλλειου τένοντα. Άλλες ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν τη χρήση μικρών οπών για την απελευθέρωση τμημάτων του τένοντα και των μυών από το οστό. Αυτές οι τεχνικές μπορεί να γίνονται πιο δημοφιλείς με τον καιρό, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους. Επιπλέον, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε ασθενείς με εκτεταμένη βλάβη των τενόντων.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της χειρουργικής τενοντίτιδας του Αχιλλέα είναι γενικά πολύ καλά. Μελέτες για τον καθαρισμό του τένοντα έχουν αναφέρει επιστροφή στο προεγχειρητικό επίπεδο δραστηριότητας σε έως και 75% των ασθενών, με ποσοστό ικανοποίησης των ασθενών έως και 90%. Η ύφεση του γαστροκνήμιου έχει επίσης δείξει καλά αποτελέσματα, με υψηλά ποσοστά μειωμένου πόνου και βελτιωμένη λειτουργία μετά την επέμβαση.

Ο κύριος παράγοντας στη χειρουργική αποκατάσταση είναι το μέγεθος της βλάβης στον τένοντα. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του τένοντα που εμπλέκεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος ανάρρωσης και τόσο λιγότερες πιθανότητες είναι ο ασθενής να επιστρέψει στην αθλητική δραστηριότητα.
Συντηρητική διαχείριση.

Συντηρητική διαχείριση

Η φυσιοθεραπεία είναι καλή για την επίλυση των περισσότερων ζητημάτων όπως η αχίλλειος τενοντίτιδα και οι τενινοπάθειες, αλλά ο θεραπευτής και οι ασθενείς πρέπει να κατανοήσουν τι οδηγεί τον ασθενή να εκδώσει μια προσέγγιση μεγέθυνσης και σμίκρυνσης. Μόλις δοκιμαστεί η κουβέρτα προσέγγιση, η γάμπα τεντώνεται, η έκκεντρη φόρτιση και η φτέρνα πέφτουν και αν όλα αυτά αποτύχουν, τότε τι. Για την πλειοψηφία αυτό θα τους κρατήσει απαλλαγμένους από τον πόνο, αλλά για τον ασθενή δεν βοήθησε τι μετά; Λοιπόν, ελάτε σε επαφή με τον φυσιοθεραπευτή της κίνησης σας.

Latest Articles